Rode Zee:

Intro

Aan de kust

Bescherming

Snorkelen

Televisiekijken onder water = snorkelen

Door de uitgestrekte koraalriffen die soms direct bij de kust liggen en een rijk zeeleven is Egypte niet alleen een paradijs voor duikers, ook snorkelaars komen volop aan hun trekken.
Snorkelen is een soort televisiekijken onder water: heerlijk ontspannend kijken naar de pracht en praal van de Rode Zee. Je waant je in een kleurig zee-aquarium. Harde zeekoralen in de mooiste kleuren, papagaaivissen, doktersvissen, vlindervissen en noem maar op. Soms even schrikken (baracuda!) maar over het algemeen volstrekt ongevaarlijk.

Snorkelen wordt vaak afgedaan als iets wat te gemakkelijk is, kinderachtig zelfs. Echte liefhebbers gaan toch duiken? Duiken is momenteel bovendien helemaal 'in'.
Om medische redenen is duiken niet voor iedereen weggelegd, bovendien is het best prijzig en ik persoonlijk vind het nogal een 'gedoe'. Snorkelen doe je zo, iedereen die kan zwemmen kan (leren) snorkelen en het hoeft niet veel te kosten. In veel hotels is een snorkeluitrusting te huur of soms zelfs gratis verkrijgbaar.
Wij snorkelen het liefst direkt vanaf het strand en zoeken dus hotels met een zgn. huisrif. Dat kan tegenvallen, de informatie in de reisgidsen is niet altijd even helder, en, omdat wij altijd in december vakantie vieren, kan het weer ook een spelbreker zijn (te harde wind bijvoorbeeld).
Onze snorkel-ervaringen zijn te vinden in het onderdeel 'aan de kust', bij de hotelbeschrijvingen.

Droog blijven
In Egypte hoef je zelfs niet nat te worden om onderwater te kijken. In Hurghada en Sharm el-Sheikh kun je een tochtje met een submarine maken (een kleine onderzeeer). Door de grote ramen zie je dan het koraal en de vele vissen in alle kleuren en maten aan je voorbij trekken en soms kun je naar duikers zwaaien. Heb je enigszins last van claustrofobie dan is een zgn. glass-bottom-boat een betere keuze: kleine bootjes met op de bodem een groot raam dat werkt als een soort vergrootglas.

Onderwaterfoto's
We hebben een paar keer een wegwerp-onderwatercameraatje gebruikt maar de resultaten zijn over het algemeen teleurstellend: afstand te groot en kleurloos (veel groen). Met een duikbril op lijken vissen dichterbij dan ze in werkelijkheid zijn. Wellicht geldt hier dat oefening kunst baart. Voor sommige digitale camera's zijn (nog prijzige) onderwaterhuizen te krijgen.

   Wat heb je nodig om te snorkelen...

    terug   |    bescherming   |    aan de kust   |